Au obținut un apartament prin acte falsificate. Trei persoane, condamnate la închisoare și obligate să achite peste 1,3 mln de lei


Despre acest caz ne informează Procuratura Anticorupție, care anunță că decizia de condamnare a fost luată pe 11 iulie, de către Judecătoria Cahul, sediul Central.
Potrivit acuzatorilor de stat, printre cei trei este și un avocat. Făptașii au fost condamnați pentru comiterea infracțiunilor de confecționare, deținere și folosire a documentelor oficiale false, precum și pentru escrocherie (art. 361 alin. (2) lit. b), art. 42 alin. (5), art. 190 alin. (5) din Codul penal).
„Potrivit probelor acumulate de Procuratura Anticorupție în comun cu Centrul Național Anticorupție, cei trei ar fi acționat împreună pentru a obține ilegal un apartament, care aparținea unei rude apropiate a unuia dintre ei. Deși, conform legii, apartamentul revenea mai multor moștenitori legali. Astfel, inculpatul, care era avocat, ar fi falsificat un document oficial, prezentat ca fiind o hotărâre judecătorească ce confirma acceptarea moștenirii doar în favoarea respectivei persoane. Documentul conținea ștampila falsă a instanței și semnătura, de asemenea falsificată, a unui judecător.
Ulterior, acest document fals a fost prezentat unui notar public, care a emis un certificat de moștenitor legal. După aceea, apartamentul a fost vândut rapid între inculpați și apoi către o altă persoană. În acest fel, ceilalți moștenitori legali au fost excluși de la succesiune, fiindu-le cauzat un prejudiciu de circa 280 800 de lei - sumă ce reprezintă valoarea cotelor succesorale ale celor trei urmași legitimi excluși”, ne spun reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
De cealaltă parte, inculpații au negat faptele pe tot parcursul procesului.
Totuși, instanța a apreciat probatoriul administrat și a constatat vinovăția celor trei. Astfel, două persoane au fost condamnate la câte 8 ani de închisoare, iar a treia – la 7 ani.
„Fiecare dintre inculpați a fost obligat să plătească o amendă în valoare de 450 000 de lei. Totodată, avocatul a fost privat de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate economică pentru o perioadă de până la 5 ani.
Toți cei trei inculpați au fost recunoscuți vinovați și de confecționare, deținere și folosire de documente oficiale false, însă au fost liberați de răspunderea penală pentru această infracțiune din motivul expirării termenului de prescriptiv”, au mai scris cei de la Procuratura Anticorupție.
Sentința nu este definitivă, ea poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Sud în termen de 15 zile. Până la rămânerea definitivă a sentinței, instanța le-a aplicat măsura preventivă ”obligațiunea de a nu părăsi țara”. De asemenea, a fost menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor unuia dintre inculpați.
Este de notat, că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată - atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
.png)
.png)