Cele mai frecvente greșeli de alimentație în Postul Mare. Recomandările ANSP

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Postul Mare care a început luni, 3 martie, este cel strict și riguros post al anului. Pentru a evita riscurile de sănătate nutriționiștii recomandă folosirea unei cantități mai mari de fructe și legume și a proteinelor vegetale.
7.3.2025 12:23
9.3.2025 9:23
Deschide md
Social

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică au identificat cele mai frecvente greșeli în alimentație și vin cu recomandări pentru oamenii care țin post.

  1. Urmarea unui regim alimentar monoton – poate genera deficiențe nutriționale, dezechilibru energetic, sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei, în special în cazul predominării produselor intens prelucrate, cele ambalate.

Recomandare: consumați zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume (trei de legume și două de fructe). Nu ezitați să adăugați în această perioadă legumele de sezon – urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți și microelementele necesare pentru o bună funcționare a organismului. Totodată, adăugați în meniul zilnic 2-3 porții de cereale integrale, 1-2 porții de leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte, soia și produse din soia), 30-40 g de nuci și semințe, dar și fructe uscate, 4-5 lingurițe de uleiuri nerafinate.

  1. Consumul excesiv de produse rafinate – se întâmplă din cauza poftei de mâncare accentuate care apare în post din cauza fluctuațiilor zahărului din sânge. O glicemie instabilă poate genera în timp rezistență la insulină și apariția diabetului zaharat de tip II.

Recomandare: pentru a evita foamea necontrolată, adăugați în meniu suficiente proteine de origine vegetală (leguminoase, nuci, semințe, ciuperci), fibre alimentare (legume, verdețuri, fructe, cereale integrale) și grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, uleiuri nerafinate) – anume aceste nutrimente echilibrează nivelul de zahăr din sânge. Reduceți cantitatea consumată de cartofi, făinoase rafinate (griș, cus-cus, paste, pâine, fursecuri din făină de calitatea superioară, dulciuri, pateuri și alte produse prelucrate, ambalate cu marcajul „de post”). O altă strategie este să faceți mișcare timp de 10-15 minute după fiecare masă.

  1. Respectarea postului indiferent de restricții – poate determina acutizarea bolilor cronice și influența negativ sănătatea persoanelor care suferă de tulburări ale comportamentului alimentar (anorexie, bulimie, mâncat compulsiv) sau administrează preparate medicamentoase la indicația medicului.

Recomandare: dacă suferiți de boli cronice și/sau administrați medicamente, înainte de a ține post, consultați-vă cu medicul Dvs. Se recomandă să evite respectarea postului vârstnicii, copiii și adolescenții până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care exercită munci fizice grele sau suferă de patologii în forma acută sau cronică (diabet zaharat, boli infecțioase, anemii, patologii inflamatorii ale tractului gastrointestinal, ale rinichilor sau ficatului).

Pentru că perioada Postului Mare implică și restricții comportamentale, specialiștii ANSP îndeamnă oamenii să renunțe la consumul de alcool și tutun.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md