DOC// Ilan Șor pierde, irevocabil, două apartamente în Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Două apartamente în Chișinău, care aparțin lui Ilan Șor, vor fi scoase la licitație, iar banii vor ajunge pe conturile Băncii de Economii în proces de lichidare. Executorul judecătoresc a primit undă verde din partea Curții de Apel Chișnău, care a respins irevocabil recursul declarat de avocatul oligarhului, Aureliu Colenco.
7.3.2025 11:37
9.3.2025 9:23
Deschide md
Social

Pe apartamentele care aparțin policianului condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul Frauda bancară a fost pus anterior sechestru. În cadrul procedurii de executare silită urmează să fie recuperată suma de peste 5 miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii, în parte din contul bunurilor mobile și imobile care i-au rămas lui Șor în Republica Moldova, transmite anticoruptie.md.

Avocatul lui Ilan Șor a contestat procesul-verbal de sechestru, din 19 martie 2024, argumentând că „nu au fost individualizate bunurile sechestrate în asemenea măsură încât acestea să poată fi identificate și să nu poată fi înlocuite cu alte bunuri de același gen dar de o valoare mult mai mică; nu a fost indicată starea acestora și nici gradul de uzură al lor, mai ales, în condițiile în care acestea vor fi evaluate ulterior și că au fost transmise spre păstrare creditorului, astfel încât, nu poate fi asigurată integritatea și starea lor”.

De altă parte, și prima instanță, și Curtea de Apel Chișinău, au respins ca fiind neîntemeiată poziția recurentului cu privire la încălcarea ordinii de urmărire a bunurilor, subliniind că „procedura de valorificare a bunurilor sechestrate este un pas distinct, iar aplicarea sechestrului nu înseamnă automat că bunul va fi vândut”.

Colegiul apreciază critic poziția recurentului cu privire la faptul că neindividualizarea bunurilor sechestrate și neindicarea stării lor constituie temei de nulitate a procesului-verbal de sechestru, or, un act procedural poate fi anulat doar dacă legea prevede expres nulitatea pentru nerespectarea acestei cerințe sau dacă neregularitatea respectivă produce o vătămare procesuală semnificativă părții interesate, iar aceasta nu poate fi remediată altfel decât prin anularea actului. 65. Descrierea bunurilor este necesară pentru identificarea obiectelor sechestrate, dar o descriere insuficientă nu înseamnă automat nulitatea actului, ci poate fi corectată sau completată ulterior, mai mult că aceste bunuri pot fi identificate prin alte mijloace, la caz poze/video. 66. De altfel, lipsa unei descrieri detaliate a bunurilor dintr-un proces-verbal de sechestru nu constituie, prin ea însăși, un motiv de nulitate absolută, întrucât nu afectează fondul măsurii, ci doar un aspect formal, există alte mijloace de identificare a bunurilor sechestrate”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău.

La sfârșitul lunii iulie 2023, executorul judecătoresc Roman Talmaci a anunțat că a început procedura de recuperare a sumei de peste 5 miliarde de lei în beneficiul Băncii de Economii. Banii urmează să fie încasați de la Șor după ce a fost condamnat irevocabil în dosarul Frauda bancară.

Procuratura Anticorupție a declarat pentru Portalul Anticoruptie.md că, momentan, sub sechestru sunt pusemai multe bunuri ale lui Ilan Șor - 9 construcții și încăperi locative, 5 terenuri pentru construcții, 18 mijloace de transport, 6 cote în capital social, dar și mijloace bănești din 20 de conturi bancare.

Într-o anchetă realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice în 2011, reporterii au demonstrat că proprietățile Sindicatelor erau vândute pe nimic firmelor lui Ilan Șor, care le punea în gaj și lua credite de 3-10 ori mai mari decât valoarea acestora. Creditele erau contractate de la Banca de Economii și Banca Socială.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md