Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică” a atras peste 15 mii de vizitatori


Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe lângă fotografii, documente, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența oamenilor deportați, vizitatorii au putut urmări conținut multimedia, iar pentru o înțelegere mai profundă a trecutului – au fost însoțiți de ghizi, transmite IPN.
În cadrul expoziției, pe 13 iulie, în scuarul de lângă cele două vagoane, au fost proiectate trei filme documentare despre deportări, realizate la sfârșitul anilor ’80 de studioul Telefilm Moldova. O săptămână mai târziu, în scuarul Parlamentului, a fost difuzat filmul „Siberia din oase”, regizat de Leontina Vatamanu.
Pe 25 iulie, Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți a prezentat, în preajma expoziției de vagoane, spectacolul „Tema pentru acasă”. Inspirat din drama deportărilor staliniste și montat în baza romanului omonim de Nicolae Dabija, spectacolul a fost urmărit de peste 600 de persoane.
Pentru a onora memoria victimelor deportărilor sovietice, în satul Mereni, raionul Anenii Noi, a fost amenajată o expoziție permanentă. Monumentul „Trenurile Marii Dureri” și instalația „Coridorul Morții”, amplasate în cadrul Complexului muzeal în aer liber, păstrează vie amintirea represiunilor politice din perioada sovietică.
Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. În cadrul acestei operațiuni au fost strămutate forțat peste 11 mii de familii, însumând aproximativ 35 700 de persoane, dintre care aproape 11 900 erau copii, peste 14 mii – femei și mai bine de 9 800 – bărbați.
.png)
.png)