Fostul șef pe sănătate în Chișinău, Mihai Moldovanu, achitat pentru îmbogățire ilicită de 8 mln. lei. PCCOCS va contesta sentința


Cu toate astea, procurorii PCCOCS nu sunt de acord cu această sentință și o va contesta la Curtea de Apel.
Potrivit informațiilor oferite de responsabilii din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Mihai Moldovanu a fost găsit vinovat de fals în declararea averii.
Mai exact, fostul șef de Direcție a introdus de cinci ori date false în declarația de avere și interese, în perioada 2015-2019 (inclusiv la eliberarea din funcție).
„Falsurile stabilite de procurorul PCCOCS și constatate de judecător privind modul în care inculpatul și-a declarat averea vizau suprafețe de teren indicate diminuat, omiterea indicării averii concubinei și calității lui de asociat al unei companii cu activitate în domeniul în care acesta lucra în Primărie, omiterea indicării unui împrumut de aproape trei milioane lei în valută străină și alte falsuri în declarația de avere și interese. Deși la solicitarea procurorilor PCCOCS fostul șef de Direcție a fost recunoscut vinovat pentru aceste falsuri în declararea publică a averii lui, în calitate de funcționar public, prin sentința Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 19 martie 2025, acesta este liberat de răspundere penală, urmare a expirării termenului de prescripție”, se menționează într-un comunicat de presă al PCCOCS.
Conform procurorilor, fostul șef de Direcție a fost achitat, iar sechestrele aplicate pe bunurile acestuia au fost scoase: de pe casa de lux din Chișinău și terenul adiacent, precum și automobilul de lux.
„Acuzatorii de stat l-au trimis în judecată și pentru îmbogățire ilicită, după ce au stabilit o diferență de peste 8.000.000 lei dintre veniturile sale declarate și cele reale.
Diferența dintre veniturile și cheltuielile sale devine și mai izbitoare atunci când este contrapusă salariului bază primit atunci de acesta, în sumă de 5000-6000 lei/lună. Mai mult, trebuie menționat și faptul că învinuitul a întreprins măsuri anticipate de inducere în eroare a investigațiilor. Spre exemplu, acesta i-ar fi vândut ginerelui o parte dintr-un teren de construcții contra unei sume impunătoare de bani, pe care acesta nu ar fi putut-o deține coraportat la veniturile obținute; precum și ar fi întocmit o recipisă privind un împrumut de la o rudă apropiată, deși aceasta nu deținea un astfel de potențial financiar”, se mai menționează în comunicat.
Prin urmare, PCCOCS urmează să conteste la Curtea de Apel Centru sentința prin care fostul șef al Direcției sănătate publică a Primăriei Chișinăului a fost achitat pentru îmbogățire ilicită.
Menționăm, acesta a lucrat și în alte funcții în Primărie, pentru o perioadă aproape dublă celei investigate. Potrivit Codului penal, inculpatul riscă o amendă de 400 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii sau exercita activităţi legate de gestionarea activității persoanelor juridice pe un termen de 10 ani; iar până la o hotărâre judecătorească finală, inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

