Macron a discutat cu Trump înaintea începerii summitului informal de la Paris


Între timp, președintele american Donald Trump caută să negocieze un acord de pace pentru Ucraina direct cu președintele rus Vladimir Putin, fără implicarea europenilor, relatează Agerpres cu referire la AFP și EFE.
Gazda acestui summit european informal, președintele francez Emmanuel Macron, a avut chiar înainte de începerea reuniunii o convorbire telefonică cu Trump, a anunțat Palatul Elysee, fără a oferi detalii despre conținutul discuției.
Temele cheie în discuție la acest summit privesc rolul Europei în negocierile cu Rusia asupra Ucrainei, precum și rolul său în menținerea păcii ulterioare, cu garanții pentru Ucraina și pentru securitatea europeană.
În acest sens, trimiterea unor trupe europene într-o misiune de menținere a păcii urmează să fie abordată în mod special. După ce au primit din partea SUA un chestionar pentru a le testa disponibilitatea într-un asemenea demers, statele europene au avut până în prezent reacții mixte față de participarea la o ipotetică misiune de menținere a păcii în Ucraina. Astfel, în timp ce Regatul Unit, Țările de Jos (Olanda) sau Belgia și-au manifestat deja disponibilitatea de a trimite trupe, Polonia și Slovacia au anunțat că nu vor participa, în timp ce Germania consideră 'prematură' discuția pe acest subiect.
Președintele francez a invitat la acest summit doar o parte din liderii europeni, respectiv pe cancelarul german Olaf Scholz, pe premierii polonez, Donald Tusk, italian, Giorgia Meloni, spaniol, Pedro Sánchez, olandez, Dick Schoof, danez, Mette Frederiksen, precum și pe premierul britanic Keir Starmer. Participă de asemenea președintele Consiliului European, António Costa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Astfel de reuniuni „sunt frecvente și nu trebuie dramatizate”, a spus ministrul de externe francez Jean-Noel Barrot, încercând cumva să minimalizeze importanța acestui summit la care participă doar un grup de lideri europeni.
„Astăzi se reunesc la Paris lideri europeni frustrați, pro-război și anti-Trump, pentru a împiedica un acord de pace în Ucraina”, a comentat în acest timp ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto.
Franța a confirmat abia duminică, cu numai o zi în urmă, desfășurarea acestui summit extraordinar, ce are loc după ce vineri vicepreședintele american JD Vance a susținut la Conferința de Securitate de la Munchen un discurs virulent la adresa aliaților europeni, pe care i-a acuzat că se îndepărtează de valorile democratice împărtășite cu SUA. Vance a remarcat îngrădirea libertății de exprimare și a partidelor antisistem în Europa și a dat ca exemplu anularea alegerilor prezidențiale din România, despre care a spus că a fost decisă „pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații” și în urma „unei enorme presiuni” externe.
Temerea principală a liderilor europeni reuniți acum la Paris este legată de excluderea lor de la tratativele ruso-americane pentru un acord de pace în Ucraina, mai ales că emisarul special al lui Trump pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, a declarat sâmbătă cu Europa nu va fi la masa negocierilor, dar a susținut că-i vor fi luate în calcul interesele.
Trump și Putin au anunțat miercurea trecută inițierea acestor negocieri, iar miniștrii lor de externe, Serghei Lavrov și Marco Rubio, au marți în capitala saudită Riad o reuniune menită să pregătească un summit al celor doi lideri, ce ar urma să se desfășoare tot în Arabia Saudită până la sfârșitul lunii.

