Ministrul apărării german, la Washington, pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei și despre NATO

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ministrul apărării german Boris Pistorius urmează să sosească luni la Washington pentru a discuta cu secretarul apărării american Pete Hegseth despre continuarea ajutorului pentru Ucraina și cooperarea militară în cadrul NATO, informează dpa.
14.7.2025 10:32
14.7.2025 10:32
Deschide md
Externe

Vizita - prima a lui Pistorius de la preluarea de către Donald Trump a celui de-al doilea mandat de președinte, în ianuarie - se va concentra cel mai probabil pe livrarea de noi sisteme de apărare aeriană către Ucraina, potrivit sursei citate și Agerpres.

La o conferință privind reconstrucția Ucrainei, desfășurată joi la Roma, cancelarul german Friedrich Merz a anunțat public că Germania este pregătită să achiziționeze sisteme de apărare aeriană Patriot din Statele Unite și să le furnizeze Ucrainei.

Se pare că oferta se referă la două sisteme Patriot, un altul urmând să fie finanțat de Norvegia. Ucraina a declarat că are nevoie în total de 10 astfel de sisteme fabricate în SUA.

În cadrul discuțiilor de luni dintre cei doi înalți oficiali, ar putea fi abordată și prezența continuă a 38.000 de soldați americani în Germania.

În timpul primului său mandat, Trump a plănuit să reducă drastic acest număr, dar anul acesta a părut să revină asupra acestei poziții în timpul unei vizite a lui Merz la Casa Albă la începutul lunii iunie. Trump i-a dat asigurări lui Merz că, dacă Germania dorește ca soldații americani să rămână în Germania, este dispus să-i păstreze acolo, spunând: 'Asta nu este o problemă'.

Rămâne însă neclar dacă Trump este pregătit să respecte promisiunea predecesorului său, Joe Biden, de a desfășura rachete americane cu rază medie de acțiune în Germania anul viitor.

Desfășurarea ar include sisteme precum rachetele de croazieră Tomahawk cu o rază de acțiune de 1.800 de kilometri și arma hipersonică experimentală Dark Eagle cu o rază de acțiune de aproximativ 3.000 km, precizează Reuters.

Agenția de presă britanică amintește că Rusia a criticat aceste planuri, deoarece consideră că reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității sale naționale, și a respins îngrijorările NATO că ar putea ataca un membru al alianței.

Totodată, este foarte probabil ca un important proiect german de armament să se afle pe agenda discuțiilor de la Washington. Forțele aeriene germane au comandat 35 de avioane de vânătoare F-35 în valoare de 10 miliarde de euro (11,7 miliarde de dolari) de la compania americană de apărare Lockheed Martin, care vor fi livrate începând cu 2026.

Avioanele sunt concepute pentru a contribui la descurajarea nucleară a NATO, ceea ce înseamnă că ar putea fi folosite pentru a lansa arme nucleare americane depozitate în Germania.

Potrivit Reuters, Pistorius va fi probabil primit cu căldură la Washington, deoarece cea mai mare economie a Europei a devenit recent un jucător cheie în cea mai mare consolidare militară a NATO de la Războiul Rece încoace, în contextul în care, decenii la rând, Berlinul rămăsese mult în urmă în ceea ce privește cheltuielile pentru apărare.

În condițiile în care oficialii europeni sunt îngrijorați de un posibil viitor atac din partea Rusiei și se pregătesc pentru o retragere a forțelor americane, Germania și-a fixat o nouă țintă de cheltuieli militare pentru NATO, de 3,5% din PIB, până în 2029.

Acest demers va crește cheltuielile germane pentru apărare la 162 de miliarde de euro în 2029, față de 95 de miliarde de euro în proiectul de buget pentru 2025.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md