Investițiile riscante, blocate! Parlamentul pregătește măsuri mai stricte pentru protejarea economiei


Acestea vin să clarifice unele proceduri, să elimine ambiguitățile și a asigure un cadru legal mai previzibil pentru investitori.
Autorii proiectului de lege susțin că se așteaptă la reducerea numărului de tranzacții care necesită aprobare prealabilă, precum și reducerea numărului de tranzacții care ar putea afecta negativ securitatea statului.
Propunerile vizează excluderea de sub incidența respectivei legi a investițiilor nesemnificative, care nu pot afecta securitatea națională a R. Moldova. Printre acestea figurează tranzacțiile din cadrul aceluiași grup de companii și tranzacțiile privind majorarea cotei capitalului social, în cazul persoanelor care deja dețin controlul asupra operatorului.
Totodată legea va impune restricții unor persoane în vederea efectuării investițiilor. Astfel, nu vor putea realiza investiții persoanele care au calitate de bănuit, învinuit sau inculpat în cadrul unei urmăriri penale privind infracțiunile de spălare de bani și finanțarea terorismului, inițiate de organele competente din Republica Moldova sau din alte state; se află sub urmărire penală pentru săvârșirea unei infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave; se regăsesc ori s-au regăsit, în ultimii cinci ani, în listele sancțiunilor internaționale de persoane fizice sau juridice etc.
Potrivit autorilor, expunerea în redacție nouă a acestui articol va asigura reglementarea unor restricții clare legate de obligații / norme specifice reglementate de legislația în vigoare.
La fel, va fi revizuită lista documentelor și informațiilor prezentate de investitor privind mărimea preconizată a investiției, dar nu a celei maxime. Totodată, persoanele fizice care vor intenționa să investească în sectoare de importanță pentru securitatea statului vor fi obligate să prezinte declarațiile pe venit pentru ultimii trei ani din țara în care își au reședința fiscală. În același timp, toți investitorii vor avea dreptul să solicite informații.
Inițiativa legislativă aparține Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și va fi propusă spre examinare Parlamentului în a doua lectură.

