O „piatră veche” sensibilă. Caldarâmul de pe 31 August, dispută între Primărie și Minister


Cele două instituții se acuză reciproc de blocaje și întârzieri, în centrul controverselor aflându-se conservarea caldarâmului istoric descoperit în timpul lucrărilor re reabilitare a străzii, transmite IPN.
Într-un mesaj video, viceprimarul Ilie Ceban afirmă că porțiunea de caldarâm nu a fost reabilitată nu din lipsa de acțiune a Primăriei, ci din cauza unor „decizii birocratice și intervenții contradictorii” din partea autorităților centrale. Acesta susține că, deși arheologii au emis un certificat care permitea continuarea lucrărilor, Ministerul Culturii a blocat intervențiile, solicitând conservarea „in situ” a caldarâmului, adică integrarea acestuia într-un proiect urbanistic pentru a-i păstra autenticitatea și legătura cu locul de proveniență. De cealaltă parte, autoritățile locale consideră nejustificată această abordate, explicând că acest caldarâm „nu deține valoare arheologică autentică” și conservarea „in situ” ar afecta funcționalitatea proiectului, inclusiv amenajarea pistelor pentru bicicliști.
Viceprimarul Ceban acuză Ministerul că a respins soluțiile alternative propuse de municipalitate, cum ar fi expunerea simbolică a unei porțiuni de caldarâm sau integrarea parțială a pietrei în noul proiect.
Pe de altă parte, Ministerul Culturii insistă că a acționat în strictă conformitate cu legea. Secretarul de stat, Vladimir Vornic a menționat pentru IPN că Agenția Națională Arheologică a emis certificatul de descărcare de sarcină arheologică încă din aprilie 2023, însoțit de un raport tehnico-științific care recomanda explicit conservarea, restaurarea și punerea în valoare a caldarâmului.
Potrivit secretarului de stat, documentația necesară din partea municipalității a fost transmisă cu întârzieri semnificative. „Schița de proiect a fost transmisă Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) abia la data de 1 martie 2024, fiind avizată favorabil de CNMI la 7 martie 2024. Proiectul de execuție a fost transmis Ministerului Culturii spre avizare abia la data de 26 februarie 2025, fiind aprobat de CNMI în ședința din 14 martie 2025”, a precizat Vladimir Vornic.
Strada 31 August 1989 a intrat în reparație capitală la începutul lunii aprilie 2022, fiind redeschisă integral pentru circulație la sfârșitul anului 2023, cu excepția tronsonului dintre străzile Alexandr Pușkin și Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni. În timpul lucrărilor, în martie 2023, a fost descoperit un caldarâm vechi, datând din secolul al XIX-lea. Descoperirea a suscitat interesul autorităților și al specialiștilor în patrimoniu, determinând oprirea temporară a lucrărilor pentru evaluare și documentare istorică.

