O sondă spațială sovietică a ajuns pe Pământ. Prăbușirea necontrolată a avut loc după mai bine de 50 de ani de la lansarea eșuată


Agenţia spaţială Roskosmos a declarat că sonda spaţială a intrat în atmosfera terestră la 06:24 GMT, înainte de a cădea în ocean la vest de capitala Indoneziei, Jakarta.
Agenţia Spaţială Europeană a ajuns de asemenea la concluzia că este probabil ca sonda să fi reintrat în atmosfera Pământului.
Lansată pe 31 martie 1972, sonda Kosmos 482 nu a reuşit niciodată să părăsească orbita joasă a Pământului din cauza unor defecţiuni tehnice.
Numele oficial al sondei – care a duplicat staţia Venera-8, ajunsă la destinaţie – a fost 3V671, însă a fost denumită Kosmos 482 după eşecul său. Acest nume este dat acestor dispozitive care rămân pe orbite circumterestre după eşecul misiunii lor.
Sonda conţinea echipament destinat studiului fluxurilor de particule spaţiale, spectrometre gamma pentru analiza compoziţiei suprafeţei planetei Venus şi a conţinutului de amoniac din atmosfera sa, un fotometru pentru studierea luminii şi echipamente pentru determinarea temperaturii şi a presiunii atmosferice.
În urma lansării sondei, cu lansatorul Molnia-M, ale cărui prime trei trepte au funcţionat normal, misiunea a eşuat din cauza unei defecţiuni survenite la cea de-a patra etape de propulsie, care a funcţionat 125 de secunde în loc de 192 de secunde cât era planificat.
Venera-8, sonda geamănă a Kosmos 482, a atins suprafaţa planetei Venus la 22 iulie 1972. Pe lângă sondele Venera – 14 în total – Uniunea Sovietică a lansat sondele Vega (1 şi 2) către planeta Venus.

