Proclamarea locală a Sfinților Alexandru și Iraclie din Basarabia va avea loc la Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Mărturisitor Iraclie și a Sfântului Preot Mucenic Alexandru din Basarabia va avea loc în data de 3 august la Chișinău.
28.7.2025 7:54
28.7.2025 8:51
Deschide md
Social

Evenimentul solemn se va desfășura la finalul Sfintei Liturghii arhierești oficiată la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din capitala Republicii Moldova, anunță Mitropolia Basarabiei.

Proclamarea locală presupune prezentarea celor doi sfinți: a numelui și vieții lor, data în care sunt prăznuiți, troparele și icoanele lor.

Îi invităm pe toții doritorii de a cinsti pe cei doi sfinți să participe la acest moment solemn de cinstire și mulțumire adusă lui Dumnezeu Cel „minunat întru sfinții Săi”(Ps. 67, 36), transmite eparhia.

Sfinții Iraclie și Alexandru din Basarabia au fost canonizați în anul 2024 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar proclamarea canonizării lor a avut loc în data de 4 februarie, la Catedrala Patriarhală din București, cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, transmite Basilica.ro.

Sf. Iraclie și Alexandru din Basarabia

Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie Flocea s-a născut la 11 mai 1893, în Pojorâta, pe atunci parte a Bucovinei Austro-Ungare, astăzi în județul Suceava, și a trecut la Domnul la 16 august 1964, la Chițcani, în Republica Moldova.

Protosinghelul Iraclie a fost o personalitate providențială pentru românii din Basarabia mai ales în timpul ocupației sovietice, când a devenit vicar eparhial al Arhiepiscopiei Chișinăului și a condus efectiv Biserica Ortodoxă Română din Basarabia în cele mai periculoase vremuri. A refuzat categoric orice compromis sau colaborare cu regimul ateu și represiv al URSS, fapt ce a atras arestarea sa în 1945 și deportarea pentru 8 ani în lagărele sovietice.

Sfântul Alexandru a fost un energic promotor al ideii de unitate națională între românii de pe cele două maluri ale Prutului, iar la 27 martie 1918, a fost unul dintre deputații (singurul cleric din Sfatul Țării) care au votat Unirea Basarabiei cu România.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md