Șoferi fără centură și care vorbesc la telefon. Încălcări fixate de camerele de pe șosele


Solicitat de IPN, Igor Postu, șeful Direcţiei monitorizare şi documentare trafic rutier, din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, a declarat că sistemul operează cu dispozitive performante de tip cameră, radar și IR (tehnologie utilizată pentru monitorizarea condițiilor de trafic în special în situații cu vizibilitate redusă). Acest sistem fixează încălcări precum: depășirea limitei de viteză, traversarea la culoarea roșie a semaforului, necuplarea centurii de siguranță și utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului.
Toate imaginile sunt analizate de angajații poliției. Aceștia verifică dacă sistemul a identificat corect numărul automobilului și dacă a încadrat corect contravenția. Agentul constatator înregistrează încălcarea și, în format electronic, este generată o „solicitare privind depunerea datelor cu privire la persoana care a comis o contravenție”. Această solicitare este trimisă prin poștă, cu aviz recomandat, proprietarului automobilului. Sistemul corelează cu ASP și identifică datele proprietarului, inclusiv adresa acestuia.
Din momentul recepționării solicitării, proprietarul are la dispoziție 60 de zile ca să se prezinte la orice unitate de poliție pentru a i se întocmi procesul verbal cu privire la contravenție. Atunci se va aplica amenda și punctele de penalizare corespunzătoare încălcării. Dacă la volan nu a fost proprietarul automobilului, acesta trebuie să informeze despre acest lucru poliția.
Dacă proprietarul automobilului nu se prezintă la poliție în termenul reglementat, se întocmește procesul verbal indiferent daca a fost sau nu la volan. Dacă nu plătește amenda în 30 de zile, procesul verbal se transmite executorului judecătoresc.
Pe teritoriul R. Moldova sunt 232 de posturi de supraveghere a traficului rutier.

