Summit crucial pentru apărarea Europei, la Londra. Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, printre liderii invitați

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Mai mulți lideri europeni se reunesc, duminică, la un summit al apărării găzduit de premierul Keir Starmer la Londra, care a căpătat o importanță și mai mare în urma disputei diplomatice publice dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski, din Biroul Oval.
2.3.2025 10:47
2.3.2025 10:52
Deschide md
Externe

Printre cei invitați la summit se numără liderii Ucrainei, Franței, Germaniei, Danemarcei, Italiei și Turciei. În urma întâlnirii lui Starmer cu Trump, liderii Olandei, Norvegiei, Poloniei, Spaniei, Finlandei, Suediei, Cehiei și României au fost adăugați pe lista invitaților, transmite Digi24.ro.

Este de așteptat să se alăture și șeful NATO, Mark Rutte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Antonio Costa, președintele Consiliului European. De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau va fi duminică la Londra pentru a participa la summitul găzduit de Regatul Unit.

„Prim-ministrul va folosi summitul pentru a promova acțiunile europene privind Ucraina – semnalând sprijinul nostru colectiv neclintit pentru asigurarea unei păci juste și durabile și a unui acord de durată, care să asigure viitoarea suveranitate și securitate a Ucrainei”, a transmis biroul lui Keir Starmer.

Europa, în fața unor decizii care i-ar putea schimba viitorul

După schimburile de vineri dintre Trump și Zelenski, speranța unei plase de siguranță – adică un sprijin american de securitate pentru a-l descuraja pe Putin să încalce un viitor acord – ar putea deveni iluzorie. Întrebarea va fi dacă Starmer își va menține propunerea de a trimite soldați britanici în Ucraina, cu riscul unei confruntări directe cu rușii, fără sprijinul american. Și dacă alte state europene, Franța în primul rând, sunt pregătite să-l urmeze.

Vineri, în 24 de ore, Europa s-a trezit chiar mai singură decât fusese cu două săptămâni în urmă la Conferința de Securitate de la München din 14 februarie. Acolo, vicepreședintele SUA, JD Vance, a minimizat spectaculos amenințările rusești și chineze și a criticat Uniunea Europeană. După cum a recunoscut, vineri seară, pe X, Kaja Kallas, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe: „Astăzi, a devenit clar că lumea liberă are nevoie de un nou lider. Depinde de noi, europenii, să acceptăm această provocare”.

Summit extraordinar al Consiliului European pe 6 martie

Liderii celor 27 de state membre urmează să se întâlnească la Bruxelles, joi, 6 martie, pentru o reuniune extraordinară a Consiliului European. Este de așteptat ca europenii să anunțe noi măsuri de sprijin pentru Kiev și să se consulte cu privire la modul de a-și consolida eforturile de apărare pentru a „împărți mai bine povara” cu „aliatul” lor american, atât în interiorul, cât și în afara NATO. Nu există nicio îndoială că acuzațiile lui Trump împotriva președintelui ucrainean îi va forța să precipite anumite decizii, fără a aștepta ca răspunsul lor de securitate să fie gata.

Vineri, 28 februarie, chiar înainte de summiturile cruciale, reacțiile de solidaritate cu Ucraina au fost abundente. De la Macron și Donald Tusk la Olaf Scholz și șefii autorităților de la Bruxelles, majoritatea liderilor europeni și-au oferit sprijinul președintelui ucrainean, care se confruntă cu ostilitatea SUA, într-un moment în care susținerea lor militară este cu atât mai crucială cu cât forțele terestre ruse continuă să avanseze.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md