Creștinii ortodocși marchează astăzi, 7 iulie, una dintre cele mai importante sărbători religioase – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul pe stil vechi, cunoscut și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului”, pentru că a vestit venirea lui Iisus Hristos.
Sute de tineri din Republica Moldova sunt gata să-și ia zborul academic peste Prut. La Bălți, Târgul Universităților din România le-a oferit absolvenților de liceu șansa de a cunoaște direct oferta instituțiilor de învățământ superior din România.
Suferința zecilor de mii de cetățeni deportați în Siberia de regimul sovietic nu trebuie uitată, iar adevărul despre aceste crime trebuie transmis din generație în generație. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, duminică, 6 iulie, la mitingul-requiem dedicat Zilei comemorării victimelor deportărilor staliniste.
Deportările din perioada regimului sovietic rămân o rană deschisă pentru mii de familii din Republica Moldova, iar datoria generației actuale este să păstreze vie memoria suferinței și să apere adevărul istoric, susține prim-ministrul Dorin Recean.
Deputata transfugă Irina Lozovan, care a părăsit Republica Moldova înainte de pronunțarea sentinței, ar fi fost observată pe teritoriul Federației Ruse. Potrivit Ziarului de Gardă, ea ar fi apărut public la congresul blocului „Pobeda”, organizat de Ilan Șor pe 6 iulie, la Moscova.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat la Conferința Politică Anuală a PAS, cu genericul „Uniți pentru Moldova Europeană”, că în cei patru ani de mandat formațiunea a reușit să aducă R. Moldova la „un nou nivel”, menționând pacea, libertatea și investițiile drept principalele realizări ale guvernării.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și președintele Consiliului European, António Costa au afirmat că R. Moldova este pregătită pentru deschiderea primului cluster (adică primele capitole) de negocieri privind aderarea la UE.
Uniunea Europeană este pregătită să apere R. Moldova de Rusia în toate modurile. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma Summitului R. Moldova – UE, desfășurat la Chișinău.
Principalii furnizori de energie electrică din țară, Premier Energy și FEE Nord, propun reducerea tarifelor pentru semestrul al doilea al anului curent. Demersurile de au fost depuse la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite IPN.
În următoarele trei zile, prețul benzinei cu cifra octanică 95 scade cu 15 bani, ajungând la 23,27 lei/litru.
Lucrările la „Linia Independenței” – proiectul strategic de interconectare electrică Vulcănești – Chișinău – vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. O spune ministrul energiei, Dorin Junghietu, care dă asigurări că se lucrează fără întreruperi, indiferent de condițiile meteo, transmite IPN.
Întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agroalimentar, care își desfășoară activitatea în mediul rural, au obținut granturi de până la 383 de mii de lei, acordate de Uniunea Europeană, pentru a-și moderniza procesele de producție.
O navă grecească a fost atacată în Marea Roşie, în largul Yemenului, cu focuri de armă, grenade autopropulsate şi drone maritime. Echipajul a fost nevoit să o abandoneze, după ce la bord a izbucnit un incendiu şi vasul a început să ia apă. Potrivit experților în securitate, atacul poartă semnele grupării Houthi din Yemen, relatează Reuters.
La doar o zi după ce Elon Musk şi-a intensificat disputa cu Donald Trump şi a anunţat înfiinţarea unui nou partid politic în Statele Unite, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că Musk ar trebui să se concentreze pe conducerea companiilor sale, nu pe ambiţii politice, transmite Reuters.
Economia rusă dă semne clare de epuizare, o realitate pe care Kremlinul începe să o recunoască. Boom-ul militar din 2023 și 2024 a trecut, comentează ziarul spaniol El Pais.
Catedrala Notre-Dame din Paris, restaurată după incendiul care a devastat-o în 2019, a primit peste șase milioane de vizitatori de la redeschiderea sa în decembrie, potrivit unor date date publicității duminică, informează AFP.
Vladimir Putin a întins prea mult coarda. A depășit liniile roșii și este în pragul determinării lui Trump să ia taurul de coarne.
Istoria spațiului românesc basarabean rămâne jucăria preferată a unor politicieni de la Chișinău care se uită mai des spre Kremlin decât spre propriul electorat. Ideologia moldovenismului și fantasma „Moldova Mare” au fost transformate într-o armă politică de către forțele pro-ruse din Republica Moldova.
Deși au trecut mai bine de trei decenii de la proclamarea independenței, Republica Moldova rămâne, în mare parte, prizoniera unei istorii neterminate. Ne zbatem într-o agonie cronică, ca într-o tranziție fără sfârșit, între un viitor european aflat undeva la orizont și un trecut imperial care refuză să moară.
Se împlinesc 85 de ani de la acea zi funestă de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost aruncată din nou în hăul ocupației rusești. Sub masca cinică a „eliberării”, trupele sovietice au zdrobit brutal firul firesc al istoriei acestei provincii românești, smulgând-o, pentru a doua oară în mai puțin de un secol, din trupul națiunii căreia îi aparținea prin istorie, sânge și drept.
Persoane necunoscute au lansat în spațiul public un document fals, potrivit căruia președintele Maia Sandu a permis organelor de forță utilizarea armelor de foc împotriva protestatarilor. În acest sens, administrația prezidențială menționează că un asemenea document nu a fost niciodată semnat de șeful statului.
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță gruparea „ȘOR” a lansat un nou fals despre activitatea formațiunii. De această dată, membrii grupării criminale contactează cetățenii și îi invită la un meeting pro-UE la care ar urma să fie achitați bani.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Федеральная служба безопасности России распространила в понедельник, 14 апреля, сразу несколько сообщений о «завербованных агентах Киева» из Молдавии, которые якобы готовили диверсии на территории России. По данным ФСБ, речь идет о четырёх гражданах.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale.
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat miercuri, după întrevederea avută cu președintele SUA, Donald Trump, cu prilejul summitului NATO de la Haga, că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite are un „potențial uriaș de dezvoltare”.
La Haga, în marja Summitului NATO, ministrul afacerilor externe al României, Oana Țoiu, a participat marți la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, reafirmând sprijinul ferm al României pentru Ucraina, stabilitatea regiunii Mării Negre și consolidarea posturii aliate de apărare.
Din considerente de securitate, sistemul informațional „Alegeri”, care permite urmărirea în timp real a procesului de votare și centralizează rezultatele alegerilor, este găzduit pe platforma Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).
În cadrul unei reuniuni a Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au confirmat sprijinul ferm pentru decizia Republicii Moldova de a se alinia la Occident.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și-a exprimat speranța că inițiativa guvernamentală „Moldova Poate”, finanțată din bani publici, este planificată doar până la debutul perioadei electorale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
În doar două luni, 818 cetățeni s-au înregistrat prealabil să voteze în străinătate la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cifra celor înscriși se referă doar la anul în curs, transmite IPN.