9% din moldovenii adulți nu fac mișcare suficientă. Constatări ANSP și recomandări OMS


Autoritățile își propun reducerea inactivității fizice cu 5% până în 2027, în cadrul unui program național dedicat prevenirii bolilor netransmisibile, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).
Potrivit ANSP, în studiul prevalenței factorilor de risc a bolilor netransmisibile (STEPS, 2024, se arată că durata medie totală a activității fizice zilnice raportate de adulți a constituit 217,8 minute, dintre care 194,1 minute pentru femei și 241,3 minute pentru bărbați. Totodată, doar unul din șase adolescenți de 11 – 15 ani practică activitate fizică regulată, de 60 de minute pe zi – potrivit Studiului HBSC Moldova 2022.
În contextul Zilei mondiale a mișcării pentru sănătate din 2025, marcată la 10 mai, specialiștii în domeniul sănătății încurajează adoptarea unor comportamente sănătoase, precum renunțarea la tutun, alimentația echilibrată și reducerea stresului.
Experții subliniază că un nivel ridicat de activitate fizică aduce beneficii mari, atât pentru sănătate, cât și din punct de vedere economic – de la creșterea speranței de viață și reducerea incidenței bolilor netransmisibile, până la scăderea costurilor pentru îngrijirea medicală.
Pentru a spori activitatea fizică, o persoană adultă poate începe prin a integra treptat exerciții fizice în rutina zilnică. De exemplu, poate adăuga câte 10 minute de activitate fizică în plus de mai multe ori pe zi, până ajunge la obiectivul de minimum 30 de minute zilnic.
Mersul pe jos sau cu bicicleta, urcatul scărilor în locul folosirii liftului și activitățile casnice, precum dansul sau grădinăritul, sunt modalități accesibile de a crește nivelul de mișcare. În plus, scurte pauze de mișcare la locul de muncă, cum ar fi exerciții de întindere sau mers, contribuie la îmbunătățirea circulației și la reducerea riscurilor pentru sănătate.
OMS recomandă ca adulții să practice 150-300 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75-150 de minute de activitate intensă, iar copiii și adolescenții (5-17 ani) sunt îndemnați să facă cel puțin 60 de minute de activitate zilnică, inclusiv exerciții viguroase și de întărire a mușchilor.
Gravidele trebuie să mențină un nivel moderat de activitate pe parcursul sarcinii și după naștere, iar seniorii (peste 65 de ani) trebuie să se concentreze pe exerciții pentru echilibru și forță. În prezent, 31% dintre adulți și 81% dintre adolescenți nu respectă aceste recomandări.
Activitatea fizică insuficientă este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese în întreaga lume, devenind astfel al patrulea factor de risc important pentru mortalitatea globală. De asemenea, inactivitatea fizică este responsabilă de aproximativ 6% din povara bolilor coronariene, 7% – de diabet de tip 2, 10% – de cancer de sân și de colon.
La nivel european, circa 45% dintre adulți nu practică niciun fel de activitate fizică. Aproximativ, 1 milion de decese din regiunea europeană a OMS, anual, este atribuit inactivității fizice, ca și principalii factori de risc pentru îmbolnăvire.

