ANALIZĂ // Un capitol la care Donald Trump a surprins plăcut Europa: războiul din Ucraina. Ce așteptări au statele occidentale


Amenințarea lui Trump la adresa președintelui rus Vladimir Putin, de miercuri, de a impune noi tarife și sancțiuni Moscovei dacă nu ajunge la un acord pentru oprirea războiului a transmis un mesaj binevenit aliaților europeni și altor susținători ai Ucrainei, scrie Politico și Digi24.RO.
Și gestul este privit, mai pe larg, de susținătorii Ucrainei ca o dovadă că președintele american înțelege miza războiului așa cum o fac ei și nu va abandona Ucraina – sau pe aliații NATO – în viitoarele sale relații cu Putin. „Președintele Trump, alături de care am servit, nu vrea să aibă nimic de-a face cu percepția slăbiciunii. Nimic”, a spus fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, unui mic grup de reporteri, vineri. Pence nu a spus cât de recent a vorbit cu Trump.
„Dacă Putin crede că îl poate aduce pe președinte într-o poziție în care Trump ar arăta ca și cum ar fi fost lăsat de Rusia, mai are de așteptat”, a adăugat el. Unele dintre ele ar putea fi iluzii printre apărătorii Ucrainei care s-au temut că întoarcerea lui Trump ar permite Rusiei să avanseze. Dar există și alte semne timpurii care le-au dat ucrainenii și aliaților europeni licăriri de optimism: Trump și-a apropiat cabinetul cu șoimi proeminenți axați pe Rusia, precum consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul de stat Marco Rubio.
El a lansat un nou impuls pentru a crește valorile de referință ale NATO pentru cheltuielile de apărare la 5% din PIB, iar unii dintre aliații republicani ai lui Trump de pe Capitol Hill rămân ferm pro-Ucraina.
„Aș minți dacă aș spune că nu suntem anxioși” în legătură cu revenirea lui Trump, a spus un ambasador european căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer. „Ne pregătim pentru multe dureri de cap, dar un domeniu în care voi risca să fiu prudent optimist este Ucraina și NATO”.
Alți republicani pro-ucraineni subliniază faptul că, în 2019, Trump a renunțat la un mare acord pe probleme nucleare cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, în ciuda întregii agitații și a fastului care se învârtea în jurul summitului istoric. El ar putea face același lucru în negocierile cu Putin privind Ucraina, atrag ei atenția.
„El înțelehe miza cu Putin”, a spus un oficial al administrației, căruia i s-a acordat anonimatul. „Știe o afacere proastă când vede una și se poate îndepărta de ea din nou.”
Un alt avantaj pe care oamenii din interiorul administrației îl subliniază: scandalul „Russiagate” care a întunecat prima sa administrație cu privire la rolul pe care Moscova l-a jucat pe ascuns în încercarea de a ajuta la alegerea sa este hotărât în oglinda retrovizoare, în opinia lor.
„Nu are acest bagaj suplimentar Russiagate care să îi întunece toate mesajele și pozițiile de data aceasta”, a spus un alt oficial al administrației. „Și spuneți ce vreți despre metodele lui, dar chiar credeți că vrea să fie cunoscut în cărțile de istorie drept omul care a pierdut Ucraina?”
Războiul a schimbat, de asemenea, consensul din Europa privind opinia lui Trump că membrii NATO trebuie să cheltuiască mai mult pentru propria apărare.
Fostul secretar general, Jens Stoltenberg, care a participat la recepția de artificii pre-inaugurare la clubul lui Trump din Washington, și alții, l-au creditat că a avut dreptate în 2018, când a cerut alianței să se miște mai repede pentru a atinge punctul de referință convenit în 2014, ca națiunile membre să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare.
Iar apelurile sale pentru un nou prag de 5% nu au generat o rezistență publică largă, chiar dacă mulți recunosc în mod privat că puține țări NATO sunt poziționate să-l atingă în curând. O persoană familiarizată cu gândirea lui Trump despre Ucraina, căreia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer, a spus că comentariile inițiale ale președintelui despre încheierea războiului ar trebui luate în serios.
Eforturile sale de a exercita presiuni publice asupra lui Putin, de a crea pârghie într-o negociere, sunt în concordanță cu interesul său de lungă durată de a juca un rol decisiv în orice înțelegere, a spus persoana citată. Totuși, această doză de optimism precaut merge doar până la un punct. Tarifele și sancțiunile sunt departe de banii și armele trimise de administrația Biden pentru a sprijini Ucraina.
Trump i-a deranjat pe aliații europeni cu fixația sa pentru Groenlanda și cu sprijinul deschis al lui și al aliaților săi pentru partidele politice de extremă dreapta din Europa, multe dintre ele având legături sau afinități față de Putin.
„Groenlanda și amestecul în politica Marii Britanii și în alegerile germane sunt extrem de îngrijorătoare”, a spus un oficial al UE, care a recunoscut că declarațiile sale inițiale despre Rusia și războiul din Ucraina sunt „oarecum promițătoare”.
Iar imprevizibilitatea lui Trump provoacă deja bătăi de cap pe culoarul politic, în timp ce parlamentarii democrați din SUA sunt iritați de jurămintele președintelui pentru războaie comerciale potențial costisitoare și apeluri aprinse cu liderii aliați din Danemarca cu privire la Groenlanda.
„Nu știu încă cum ar putea fi mai proastă politica lui Trump în Rusia, dar este Trump și el este atât de imprevizibil și meschin, așa că ar putea fi întotdeauna mai rău”, a spus reprezentantul Sara Jacobs (D-Calif.). „Să nu ne prefacem că conduce politica externă într-un mod normal.”

