Cetățenii nu vor putea traversa frontiera cu medicamente în bagaj. Care sunt excepțiile


Noua prevedere se conține în proiectul de lege, avizat de membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
Proiectul prevede și introducerea unor măsuri mai stricte în cazul suspectării abaterilor, inclusiv la falsificarea medicamentelor, deținerea autorizației etc.
„Va fi interzisă transportarea medicamentelor la frontiera vamală de către persoane fizice”, se arată în comunicatul Parlamentului.
Excepție va fi situația în care medicamentele sunt destinate pentru uz personal sau al membrilor familiei, într-o cantitate care corespunde utilizării terapeutice relevante.
Potrivit noilor prevederi, importatorul va fi responsabil de calitatea produsului plasat pe piață, iar autoritatea competentă, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, va avea rol de inspecție.
Înainte de a fi plasate pe piață, medicamentele vor fi supuse testelor farmaceutice și investigațiilor clinice. Prevederea se conține într-un nou proiect de lege, avizat astăzi de membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
De asemenea, în proiect sunt specificate condițiile de obținere, suspendare sau retragere a autorizației privind fabricarea, importul și comercializarea medicamentelor.
Scopul inițiativei este de a reduce deficitul de medicamente esențiale, de a atrage producătorii externi pe piața națională, de a spori competitivitatea pieței farmaceutice și de a facilita participarea la studii clinice internaționale.
Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Sănătății, în comun cu Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în scopul îmbunătățirii accesului cetățenilor la medicamente sigure, calitative și eficiente și în conformitate cu standardele europene.

