Donald Trump, 17 decizii majore într-o singură săptămână. Controverse și dezbateri uriașe în SUA

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
A treia săptămână a celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump a fost marcată de mai multe acțiuni majore din partea președintelui SUA și a echipei sale.
9.2.2025 22:12
12.2.2025 10:56
Deschide md
Externe

De la anunțarea planului său pentru Fâșia Gaza și decizia legată de USAID, agenția americană pentru ajutor extern, până la intervenția într-o dispută pe terenul de golf și interzicerea accesului femeilor transgender la competițiile sportive feminine, Trump, consilierul său Elon Musk și restul echipei sale și-au continuat agenda pe care au promis-o în campanie, notează BBC, preluat de Digi24.ro.

Sunt multe de urmărit, așa că iată o recapitulare a celor 17 decizii și anunțuri care au marcat săptămâna.

1. A propus ca SUA să „preia” Gaza

În cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu care a avut loc marți la Casa Albă, Trump a declarat că SUA vor „prelua” și vor „stăpâni” Gaza, relocând populația sa palestiniană în acest proces. Trump a propus transformarea teritoriului, devastat după 15 luni de război între Israel și Hamas, în „Riviera Orientului Mijlociu”.

„Fâșia Gaza ar fi predată Statelor Unite de către Israel la încheierea luptelor”, a repetat Trump joi pe rețelele sociale, reiterând că ideea ar însemna relocarea palestinienilor care trăiesc în prezent acolo.

Trump a sugerat că strămutarea ar fi permanentă, dar oficialii administrației au sugerat ulterior că orice relocare ar fi doar temporară.

Orice deportare forțată a civililor ar fi o încălcare a dreptului internațional.

2. Concedierea a mii de angajați ai USAID

Mii de angajați ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), principala agenție guvernamentală de ajutor extern, urmau să fie concediați vineri la miezul nopții.

Asta până când un judecător a blocat temporar planul președintelui Trump, cu câteva ore înainte ca acesta să aibă loc.

Judecătorul Carl Nichols a emis un ordin de restricție temporară „limitat”, ca răspuns la un proces de ultim moment intentat de două sindicate care încearcă să salveze agenția.

Reducerile propuse vor afecta marea majoritate a forței de muncă a agenției, rămânând doar câteva sute de angajați esențiali dintr-un total de aproximativ 10.000 de angajați la nivel global.

Măsura vine după ce, la începutul acestei săptămâni, lucrătorii au fost rugați să nu intre în sediul agenției din Washington DC.

Reducerile din cadrul agenției au bulversat sistemul global de ajutor, sute de programe fiind deja înghețate în țări din întreaga lume.

Se pare că administrația Trump intenționează să fuzioneze agenția, care distribuie miliarde de dolari în ajutoare la nivel global, cu Departamentul de Stat, secretarul de stat Marco Rubio declarând reporterilor că este acum șeful interimar al agenției.

3. Taxe vamale pentru China și relația cu vecinii

Trump a impus marți un tarif de 10% pentru importurile din China, dar a renunțat la amenințarea sa de a aplica tarife de 25% pentru mărfurile din Canada și Mexic timp de 30 de zile, după ce liderii acestor țări s-au angajat să consolideze securitatea frontierelor.

Premierul canadian Justin Trudeau a fost de acord să consolideze frontiera dintre SUA și Canada pentru a reduce migrația și fluxul de fentanil.

Președintele mexican Claudia Sheinbaum a fost de acord să consolideze granița de nord a țării cu trupe, iar în schimb SUA vor limita fluxul de arme în Mexic.

Tarifele, despre care unii experți sugerează că ar putea exacerba inflația, au făcut parte din platforma de campanie a lui Trump înainte de alegerile din noiembrie.

4. Plan pentru a-i convinge pe angajații federali să demisioneze

Administrația Trump a oferit stimulente lucrătorilor federali pentru a demisiona voluntar până joi la miezul nopții - parte a unui efort de a reduce dimensiunea guvernului.

Cu toate acestea, un judecător american a oprit temporar planul cu câteva ore înainte de termenul limită, punându-l în pauză până la o audiere care va avea loc luni pentru a determina meritele unui proces intentat de sindicatele angajaților federali, a arată CBS News, citat de BBC.

Unii dintre cei peste două milioane de angajați civili ai guvernului federal și-au exprimat confuzia cu privire la termenii acordului, care, potrivit administrației, le-ar permite să primească salariul și beneficiile până în septembrie în schimbul demisiei.

Criticii au pus la îndoială legalitatea ofertei, iar unele sindicate ale angajaților federali și-au sfătuit membrii să dea dovadă de prudență în ceea ce privește acceptarea acordului.

5. Sancționarea Curții Penale Internaționale

Joi, Trump a semnat un ordin de impunere a unor sancțiuni asupra unor angajați ai Curții Penale Internaționale (CPI). Sancțiunile impun restricții financiare și de acordare a vizelor persoanelor și familiilor acestora care ajută la anchetarea de către CPI a cetățenilor americani sau a aliaților.

Curtea, cu sediul la Haga, efectuează urmăriri penale la nivel mondial pentru genocid, crime împotriva umanității și crime de război.

Recent, aceasta a emis mandate de arestare pe numele unui comandant Hamas și al lui Netanyahu din Israel pentru presupuse crime de război în Gaza, pe care Israelul le neagă.

Anunțul lui Trump a fost făcut în timp ce Netanyahu vizita Washington DC. Mai mult de 120 de țări, inclusiv Regatul Unit, sunt membre ale CPI, deși SUA și Israelul nu sunt.

6. A ordonat lovituri împotriva grupării Stat Islamic în Somalia

Trump a declarat că a ordonat atacuri aeriene militare împotriva unui planificator senior de atacuri și a altor persoane din gruparea Stat Islamic (SI) în nord-estul Somaliei la 1 februarie.

El a spus că „mulți teroriști” au fost uciși „fără ca, în vreun fel, să fie afectați civilii”.

BBC nu a putut verifica independent rapoartele privind victimele. Biroul președintelui Somaliei a salutat pe social media „sprijinul neclintit al Statelor Unite în lupta împotriva terorismului internațional”.

7. A retras SUA din mai multe instituții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU)

Trump a luat, de asemenea, măsuri pentru a pune capăt implicării SUA în mai multe instituții ale ONU. Marți, Trump a semnat un ordin executiv prin care retrage SUA din principala agenție a ONU pentru refugiații palestinieni, sau UNRWA, față de care Israelul a fost foarte critic.

Același ordin spunea că SUA nu vor mai participa la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), iar SUA vor efectua o revizuire a apartenenței sale la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în termen de 90 de zile.

8. A trimis primul avion cu imigranți în Guantanamo

SUA au trimis marți primul grup de migranți la Guantanamo Bay, după ce Donald Trump a anunțat planuri de extindere a detenției migranților la baza navală americană din Cuba.

Departamentul de Securitate Internă (DHS) a declarat că deținuții făceau parte din „Tren de Aragua” - o bandă care își are originea în închisorile din Venezuela.

Zece deținuți au fost trimiși, a conform CBS, care citează mai mulți oficiali americani.

Măsura a fost luată după ce Trump a ordonat ca un centru de detenție a migranților existent la bază să fie extins pentru a găzdui aproximativ 30.000 de persoane.

Baza navală a fost folosită pentru a găzdui un număr mic de migranți - câteva zeci la un moment dat, în ultimii ani - timp de decenii.

Separat, aproape 800 de persoane - majoritatea reținute pentru suspiciuni de terorism - au fost încarcerate în centrul de detenție al bazei, de la deschiderea acestuia în 2002.

Aproximativ 15 persoane sunt încă reținute acolo în prezent, potrivit presei americane.

9. A cerut Ucrainei să ofere resurse rare

Luni, Trump a declarat că dorește ca Ucraina să garanteze furnizarea mai multor metale rare din pământ în schimbul a 300 de miliarde de dolari (240 de miliarde de lire sterline) pentru a sprijini lupta sa împotriva Rusiei. „Vrem ca ceea ce am pus să meargă în termeni de garanție... căutăm să facem o înțelegere cu Ucraina în care vom asigura ceea ce le dăm cu pământurile rare (minerale) și alte lucruri”, a spus Trump. Ucraina are zăcăminte mari de uraniu, litiu și titan, care pot fi utilizate pentru apărare și producția de electronice, a raportat CBS. În replică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că țara sa este deschisă investițiilor companiilor americane.

10. A interzis concurenților transgender să participe la sporturile feminine

Trump a semnat miercuri un ordin executiv care împiedică femeile transgender să concureze în categoriile feminine de sport.

Ordinul prezintă orientări, reglementări și interpretări juridice în mare parte în jurul sporturilor de liceu, universitare și de bază.

Cu toate acestea, Trump a declarat că ordinul va include Jocurile Olimpice din 2028 din Los Angeles, adăugând că va refuza vizele pentru sportivii olimpici transgender care încearcă să viziteze SUA pentru a concura.

11. A ordonat eliberarea apei din barajele Californiei

Președintele american a ordonat luni Corpului Inginerilor din Armată să elibereze miliarde de galoane de apă din două rezervoare din Valea Centrală a Californiei, după incendiile mortale din Los Angeles în ianuarie.

Trump a susținut că California a reținut rezervele de apă care ar fi putut face o diferență în combaterea incendiilor, ceea ce guvernatorul statului, Gavin Newsom, și alți oficiali au contestat, conform CBS.

Apa a fost eliberată într-un lac uscat aflat la peste 160 km (100 mile) distanță de incendii. Experți și oficiali au declarat pentru CBS că apa nu ar putea ajunge la Los Angeles și ar fi probabil irosită.

Congresmanul american Ted Lieu, un democrat din California, a declarat că, înainte ca apa din baraje să fie eliberată, aceasta era „păstrată pentru fermieri pentru sezonul de vară, când au nevoie de apă” în regiunea agricolă a statului.

12. A anunțat un grup de lucru pentru a confrunta „prejudecățile anti-creștine”

Trump a semnat joi un ordin executiv menit „să protejeze libertățile religioase ale americanilor și să pună capăt înarmării anti-creștine a guvernului”.

El a numit-o pe recent confirmatul procuror general Pam Bond să conducă un grup de lucru pentru a eradica ceea ce el a numit „prejudecăți anticreștine” în guvernul federal.

Trump a semnat ordinul după ce a făcut declarații la Micul dejun național de rugăciune din Washington DC.

13. A intervenit într-o dispută din lumea golfului

Trump, un jucător pasionat de golf care deține terenuri în întreaga lume, ar fi intervenit într-o dispută între organizatorul de campionate PGA Tour și seria sa rivală LIV Golf.

După ce lansarea LIV Golf a dus la o ruptură, rivalii au intrat în negocieri și au anunțat un „acord-cadru” pentru o fuziune, dar termenul limită pentru finalizarea acestei afaceri a trecut.

În această săptămână, PGA Tour a declarat că este „mai aproape de o înțelegere” cu LIV Golf, după ce i-a cerut lui Trump să intervină.

I-am cerut președintelui să se implice pentru binele jocului, pentru binele țării și pentru toate țările implicate. Suntem recunoscători că leadership-ul său ne-a adus mai aproape de un acord final, deschizând calea pentru reunificarea golfului profesionist masculin”, se arată în declarație.

14. A eliminat mențiunile privind schimbările climatice de pe site-urile guvernamentale

Începând de săptămâna trecută, administrația Trump ar fi ordonat unor site-uri web ale agențiilor guvernamentale din SUA să elimine referirile la schimbările climatice.

Aceasta a afectat site-urile web ale departamentelor transporturilor, apărării, statului și agriculturii, care gestionează serviciul forestier, a arată The Guardian.

Unele conținuturi referitoare la climă au rămas pe site-urile Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Nasa și ale departamentului pentru energie.

Săptămâna aceasta, unii angajați ai Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) au primit, de asemenea, ordin să nu mai comunice temporar cu cetățeni străini, a raportat presa americană.

Schimbarea a survenit după ce s-a raportat că personalul Departamentului de eficiență guvernamentală (Doge) al lui Elon Musk - care nu este un departament guvernamental oficial - a intrat în birourile NOAA și a preluat controlul asupra site-urilor interne ale agenției, eliminând paginile dedicate grupurilor de afinitate ale angajaților axate pe diversitate.

15. Acces pentru Elon Musk la informații guvernamentale sensibile

Președintele Donald Trump a declarat vineri că a ordonat ca Doge, o inițiativă a lui Elon Musk de reducere a costurilor pentru a micșora guvernul federal, să „verifice” cheltuielile la departamentul de apărare, printre alte agenții.

Pentagon, educație, aproape totul”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, aflat în vizită. Administrația Trump a oferit, de asemenea, membrilor Doge acces la un sistem de plăți al Departamentului Trezoreriei SUA care controlează fluxul de trilioane de dolari în fonduri în fiecare an, a raportat mass-media americană.

Însă sâmbătă, un judecător federal a blocat accesul Doge la datele financiare personale a milioane de americani din înregistrările Departamentului Trezoreriei.

Judecătorul districtual american Paul A. Engelmayer a emis o ordonanță preliminară de interzicere a accesului, ordonându-i lui Musk și echipei sale să distrugă imediat orice copie a înregistrărilor.

Doge-ul nou creat de Musk, care nu este un departament federal oficial, a fost puternic implicat în bulversarea guvernului.

16. A revocat autorizația de securitate a lui Joe Biden

Trump i-a revocat vineri lui Joe Biden autorizația de securitate și accesul la briefingurile zilnice ale serviciilor de informații - ceea ce Biden i-a făcut lui Trump în urmă cu patru ani.

Nu este nevoie ca Joe Biden să continue să primească acces la informații clasificate”, a scris Trump într-o postare pe platforma sa socială. „JOE, EȘTI CONCEDIAT”, a adăugat republicanul, făcând referire la sloganul său din reality show-ul The Apprentice.

Această declarație a fost făcută vineri, printre o serie de alte anunțuri, printre care un ordin executiv prin care îngheață asistența financiară acordată Africii de Sud și anunțul că va demite consiliul de administrație al „Kennedy Center for the Performing Arts” din Washington DC și se va numi pe el însuși președinte.

17. Desființarea grupului operativ care a confiscat averile oligarhilor ruși

Procurorul general al lui Trump, Pam Bondi, a desființat săptămâna aceasta o forță menită să combată interferența străină în alegeri, precum și o altă inițiativă care viza oligarhii ruși.

Într-un ordin semnat în prima zi de mandat a lui Bondi, aceasta a desființat Grupul operativ privind influența străină al FBI - care urmărea să împiedice amestecul străinilor în alegerile din SUA - pentru a reatribui personalul acestuia în vederea concentrării asupra cartelurilor de droguri și organizațiilor criminale transnaționale.

Ordinul a declarat că va „elibera resurse pentru a aborda priorități mai presante și va pune capăt riscurilor de înarmare suplimentară și abuzurilor de discreție în materie de urmărire penală”.

De asemenea, Bondi a desființat Task Force KleptoCapture, care a fost lansată după invazia Rusiei în Ucraina. Aceasta fusese însărcinată cu confiscarea iahturilor și a altor bunuri de la oligarhii ruși.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md