R. Moldova și România, tot mai interconectate. „Podul de Flori” revine și va lega cele două maluri ale Prutului


Este vorba despre podul de la Ungheni, care va fi numit simbolic „Podul de Flori”. Acest lucru a fost anunțat de către secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, în cadrul unei conferințe susținute alături de ministrul Republicii Moldova al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Conferința de presă a avut prilejul semnării unor 4 studii de fezabilitate pentru construcția a 4 poduri noi, care va facilita tranzitul de mărfuri și călătoria persoanelor între R. Moldova și România.
„Simbolic îl vom numi: „Podul de Flori”. Podul de la Ungheni se va numi Podul de Flori. Va avea și elemente decorative, care să aducă aminte de acele evenimente istorice din anul 1990. Îmi doresc ca fiecare din raioanele Republicii Moldova să aibă cel puțin un drum conectat la un pod peste Prut”, a menționat Irinel Ionel Scrioșteanu.
Potrivit ministrului din R. Moldova, Vladimir Bolea, în acest sens va fi lansat un concurs pentru studenți și pentru doritori, care vor fi invitați să vină cu proiecte de decor pentru acest pod.
„Am intrat pe ultima sută de metri a proiectului pentru construcția Podului de la Ungheni. Lansarea oficială a acestuia va fi pe 26 aprilie, e o sâmbătă între Paști și Paștile Blajinilor. Să fim acolo, la Ungheni, unde va fi dat startul construcțiilor...
Podul va avea aproximativ 100 de metri. Avem o companie care se ocupă de proiectare, dar noi am fi vrut ca studenții de la inginerie și artă să vină cu idei de înfrumusețare. Va fi foarte interesant, va fi și o provocare inedită pentru tineri ca să cerceteze despre acele evenimente. Știu emoția pe care am trăit-o în 91, și acest concurs de înfrumusețare a podului îi va face să readucă și să actualizeze acele momente, care au stat la baza dezvoltării R. Moldova. Au trecut 35 de ani, dar privim optimist. Noi suntem o țară mică, dar cu oameni de o calitate mare și acțiunile pe care le facem azi demonstrează, ca atunci, că există dragoste de țară”, a spus Vladimir Bolea.
Potrivit autorităților de la Chișinău și de la București, acest proiect face parte dintr-un pachet mai larg de modernizare a infrastructurii transporturilor, care leagă R. Moldova de România. De asemenea, urmează să mai fie făcute încă 4 studii de fezabilitate pentru 4 poduri noi care vor uni cele două maluri de Prut. Proiectele vor fi achitate din bugetul României.

