Iulian Chifu // Timpul acțiunii: Trump anunță noua poziționare a Americii față de Rusia lui Putin

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Редакционные
Președintele american Donald Trump a anunțat pentru luni, 14 iulie, o declarație importantă vizând Rusia. Fără să dea detalii despre conținutul acesteia, el a confirmat aprobarea legii Lindsey Graham din Congres cu sancțiuni majore la adresa Rusiei și a tuturor celor care fac comerț cu Putin, deci aprovizionează financiar mașinăria de război împotriva Ucrainei.
14.7.2025 8:52
14.7.2025 8:52
Iulian Chifu
Редакционные

Desigur, rămâne la dispoziția președintelui când și cum să acționeze. În replică Serghei Lavrov a încercat să blocheze mișcarea prin noi oferte și amânări care să tragă de timp în privința deciziei lui Trump de a reacționa, timp în care războiul să accelereze și Rusia să accentueze atacurile la adresa civililor uraineni, doar-doar se poate smulge capitularea.

Supărarea lui Trump: frustrare și dezamăgire

Joi, 10 iulie, Președintele American Donald Trump a anunțat că va face o declarație importantă despre Rusia luni. Cu aceeași ocazie, a confirmat susținerea sa pentru legea Graham din Congres care impune sancțiuni drastice Rusiei și aliaților săi care-i asigură linia de supraviețuire prezentă și viitoare. Cu această ocazie, Președintele Statelor Unite a reafirmat: “Sunt dezamăgit de Rusia, dar vom vedea ceea ce se va întâmpla în viitoarele două săptămâni. Cred că vom avea o declarație importantă vizând Rusia luni,” a mai adăugat, fără a da alte detalii. Între timp urma să aibă loc o întâlnire bilaterală la nivel de miniștri de Externe Lavrov-Rubio la Kuala Lumpur, la summitul ASEAN.

Declarațiile vin în linia precedentelor afirmații ale președintelui american care a subliniat frustrarea și dezamăgirea în privința președintelui rus Vladimir Putin și a reacției sale la diferitele propuneri și eforturi diplomatice ale sale și ale administrației sale. Acesta a făcut eforturi să smulgă o postură acceptabilă Rusiei inclusiv presându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar rezultatul nu a fost sufficient pentru Putin, care menține pretenții maximaliste formulate la începutul războiului de agresiune. “Am primit nenumărate rahaturi(bullshit) pe care ni le-a aruncat Putin,” a declarat complet nediplomatic Trump marți, 8 iulie, într-o discuție cu presa. “Vreți să știți adevărul? Este simpatic tot timpul dar se dovedește să fie fără cuvânt”, a mai spus el cu referire la relația sa cu Putin.

Președintele Trump a mai închis o criză care a stârnit furtună în Partidul Republican și în Congres cu ocazia întreruperii furnizării armamentelor promise și angajate deja prin votul legislativului către Ucraina pe motivul reducerii periculoase a cantităților de muniție stocate în depozitele armatei americane. Trump a anunțat noul aranjament realizat prin intermediul NATO care ar urma să fie placa turnantă pentru livrarea armamentului american către Ucraina, în timp ce țările membre ar plăti pentru acest armament, o asigurare politică necesară președintelui Trump pentru a sublinia câștigul și absența grevării acestui ajutor militar pe spatele contribuabilului american.

“Vom trimite arme către NATO și NATO plătește armele 100%. Deci ceea ce facem este să trimitem armele către NATO și apoi NATO va da armele către Ucraina și NATO va plăti toate aceste arme. Trimitem armele către NATO și NATO va replăti către noi costul deplin al acestor arme,” a explicat Trump. Astfel, formal, SUA nu livrează Ucrainei și nu trimite gratuit arme, ci statele europene vor achiziționa aceste arme de la SUA, inclusiv muniția necesară, pentru a sprijini Ucraina, reechilibrând pretinsele contribuții și plăți excesive ale Americii în război.

Livrările de arme promise deja au fost reluate, în același timp, după o pauză determinată de Departamentul Apărării al SUA, la începutul lunii iulie. Pauza a dus la reținerea unui transport programat, într-un moment complet nepotrivit și periculos pentru Ucraina, în care Putin a profitat de lipsa muniției anti-aeriene și a lansat cele mai puternice atacuri cu rachete și drone din război asupra orașelor și civililor de pe tot cuprinsul Ucrainei. Pauza pare să nu fi fost coordonată și să reprezinte o surpriză pentru administrația Trump, inclusiv pentru Departamentul de Stat. Totuși Președintele Donald Trump a ținut să își reconfirme sprijinul pentru Pete Hegseth, Secretarul Apărării al SUA. El a anunțat joi, 10 iulie că nu știe nimic despre vreo pauză și că Hegseth face o treabă deosebită.

Trump a dat verde la avalanșa de sancțiuni

Dar ce ar însemna o supărare reală a lui Trump și ce efecte ar avea frustrarea sa, eventual o pornire de sancționare a lui Putin și a Rusiei? Pentru moment, președintele american a anunțat doar că așteaptă ca Senatul să treacă legea de sancțiuni bipartizană care impune tarife de 500% pentru orice bun importat din Rusia și penalizarea terților care ajută la ocolirea sancțiunilor, cu precădere vizând petrolul, gazul și uraniul rusesc. “E o lege care lasă președintelui să facă ce dorește, după cum știți. Cu alte cuvinte, este opțiunea mea dacă doresc să o utilizez. Vor trece o legislație majoră și foarte puternică de sancțiuni dar revine președintelui să decidă dacă și când dorește să o aplice”, a adăugat Trump. Este vorba despre legea senatorului Lindsey Graham cu 84 de co-semnatari din Senat, susținută să treacă atât de către președintele Trump cât și de lideul majorității republican din Senat, John Thune.

Președintele Trump pare să fi aflat, în modul cel mai neplăcut cu putință, faptul că nu poți negocia nimic cu Putin și că acesta nu face nici un compromis și nu lasă nimic de la el. Cu Rusia nu poți face vreo resetare, au descoperit mai toți președinții americani dinaintea sa, contemporani cu Putin. Chiar dacă îl apreciază pe Putin pentru puterea sa și capacitatea de a o impune la nivel intern și internațional, Trump a realizat că apropierea și recunoașterea omului puternic din fața sa nu-i aduce nici un avantaj și nu-l face pe Putin să marșeze conform așteptării și voinței sale. Ba mai mult, sunt momente în care percepe faptul că Putin își bate joc de el și-l ridiculizează public, o adevărată impunitate pentru ego-ul și personalitatea sa.

Președintele Trump a mizat întotdeauna pe forța și puterea americană, pe retorica sa, pe tarife și sancțiuni cu care să constrângă partenerii să urmeze propria sa voință. Însă cu Putin pare să nu-i fi mers: liderul rus nu dă doi bani pe viața propriilor oameni care mor pe capete în linia întâi – 100.000 morți de la începutul anului, susține Marco Rubio, Secretarul de Stat american – și nici pe situația lor economică, dirijând resursele bugetare și sociale către efortul de război. Trump a făcut deja un pas important anunțând că va susține Ucraina să se poată apăra singură, însă această transformare nu se știe dacă a ajuns la punctul în care să decidă și sancționarea drastică a Rusiei și a lui Putin. De notat este însă schimbarea poziției sale de la blamarea victimei agresiunii în război, Ucraina, către acuzarea directă a agresorului, Rusia, un pas major înainte pentru Kiev.

Termenii extrem de generoși ai încetării focului, formulă smulsă de la Zelenski, inclusiv propunerea de recunoaștere unilaterală a Crimeii și menținerea de facto a teritoriilor ocupate de către Rusia nu au fost mulțumitoare pentru Putin. Iar Trump nu mai înțelege de ce. Gândirea comună ar spune că Putin ratează avantaje pe care poate nu le-ar putea câștiga niciodată prin război. Dar liderul de la Kremlin vrea mai mult, nu numai să-i fie oferită victoria pe tavă de către America lui Trump. Din contra, comportamentul său riscă să-l antagonizeze definitiv pe președintele american, dar și să trădeze faptul că Putin nu se mai poate opri din război pentru că atunci când o va face, se va pune problema câștigurilor de război pentru costurile asumate și el va fi înlăturat din funcție și de la putere împreună cu generația septuagenară care-l susține.

Cât timp războiul este o chestiune existențială pentru Putin și puterea sa, dar și a grupării din jurul său, șansa de a încheia războiul este, practic, nulă. Putin își menține poziția că scopul războiului său de agresiune este recuperarea deplină a Ucrainei, care i-ar aparține de drept și nu ar trebui să fie sub controlul unui lider democrat pro-occidental, ci sub controlul unui lider de mucava, pro-rus, pe care l-ar instala el la Kiev și i-ar fi loial și subordonat. Pe de altă parte, el își dorește să folosească războiul pentru a recupera și răzbuna înfrângerea Uniunii Sovietice la prăbușirea Zidului Berlinului.

Pentru că varianta maximalistă pe care Putin o reclamă este retragerea completă a trupelor aliate din statele din Estul Europei foste comuniste, inclusiv Polonia și România. Acestea par a fi “cauzele profunde ale războiului” pe care le invocă mai de fiecare dată Putin, alături de îndemnul lui Lavrov ca să fie “respectate realitățile de pe teren” de astăzi, cu referire la cuceririle militare din Ucraina pe care Rusia nu le mai lasă din mână. Pentru că, nu-i așa, acolo unde a călcat soldatul rus este Rusia. Și asta arată că Putin nu a avut niciodată intenția de a încheia războiul, iar negocierile nu fac decât să prelungească perioada de liniște relativă și blocare a susținerii substanțiale a Ucrainei de către Statele Unite pentru a forța și mai departe ocupația și distrugerea statului vecin.

Tentativa rusă de blocare a deciziei prin propunerile transmise lui Rubio

În acest context, la cererea Ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, a avut loc în Malaesia întâlnirea cu Secretarul de Stat Marco Rubio. Potrivit comunicatelor oficiale și declarației secretarului de stat Rubio, singurii care au comunicat despre reuniune, principala temă(dacă nu singura) a fost războiul de agresiune din Ucraina. Prima reuniune la acest nivel din februarie anul acesta, după preluarea puterii la Casa Albă, a avut loc joi, 10 iulie, în contextul în care nemulțumirea lui Trump este în creștere și vizibilă în toate luările de poziție publice ale Președintelui Trump, dar și în postările sale.

În marja reuniunii ASEAN din Kuala Lumpur, discuția de 50 de minute a avut în principal, potrivit briefingului lui Rubio, tema războiului Rusiei în Ucraina, iar schimbul de opinii ar fi fost derulat într-un cadru “important”, “franc” și direct. Rubio și Lavrov ar fi împărtășit “niște idei despre viitoarele negocieri de pace”. Secretarul de stat a refuzat să ofere alte detalii, doar a spus că “a apărut o abordare nouă și diferită, care nu ar putea fi caracterizată drept ceva care să garanteze pacea, dar este un concept pe care-l va prezenta președintelui” Trump.

În cadrul briefingului de presă, Secretarul de Stat Rubio a subliniat faptul că Președintele Donald Trump este “dezamăgit și frustrat” că nu există mai mută flexibilitate din partea Rusiei pentru a încheia războiul. El i-a împărtășit această realitate și lui Lavrov. După Rubio, “președintele Trump a dedicat mult timp și energie pentru această temă și nu au fost făcut suficiente progrese pentru soluționarea conflictului”. De aceea partea americană “așteaptă să vadă o foaie de drum despre cum poate fi încheiat conflictul”. Întrebat despre strategia administrației pentru încheierea războiului, Rubio a insistat pe “dialogul cu ambele părți implicate”. Desigur, președintele are la îndemână sancțiunile împotriva Rusiei dar “are nevoie de flexibilitate despre cum se vor aplica sancțiunile, pentru a avea pârghiile necesare maxime pentru a putea purcede mai departe cu conversația și negocierile”.

Partea rusă nu a comunicat public, Lavrov evitând să dea declarații presei prezente la summitul ASEAN. Iar comunicatul părții ruse despre convorbirile de joi, 10 iulie, a menționat doar faptul că ministrul de Externe Lavrov “a comparat notele sale cu cele ale Secretarului de Stat Rubio pe un întreg spectru de teme” între care agenda bilaterală și situația globală, inclusiv “rezolvarea situației” din Ucraina, dar și situația din Siria și Iran. Comunicatul MAE rus mai menționează faptul că “cele două părți și-au reafirmat angajamentul reciproc pentru căutarea unei soluții pașnice pntru situațiile de conflict” și “restabilirea relațiilor economice și umanitare de cooperare la nivel bilateral” între SUA și Rusia.

Situația actuală reflectă o nesinguranță și imprevizibilitate asupra viitoarelor acțiuni ale președintelui Trump, dacă a atins greutatea strategică a argumentelor interiorizate și dacă este decis să treacă la utilizarea unor instrumente de constrângere solide împotriva Rusiei lui Putin pentru a obține pacea în Ucraina sau măcar încetarea focului. Din contra, manevrele lui Lavrov probează tentativa de a trage de timp și de a împinge orice decizie pentru dincolo de sezonul de luptă din această vară până la sosirea anotimpului ploios. Putin și Rusia consideră că mai pot extrage prin luptă avantaje pe care negocierile nu le pot oferi. Nici perspectiva încetării luptelor nu este una certă, după cum am văzut. Mai grav, Putin percepe această perspectivă drept amenințare existențială la adresa sa și a regimului pe care-l conduce. Totuși anunțul lui Trump de luni poate fi crucial și definitoriu pentru viitorul acțiunii Americii împotriva lui Putin.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md