Zborul de pe ruta Paris – Chișinău a înregistrat o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă, informează Autoritatea Aeronautică Civilă. Operatorul aerian a identificat o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor urmează să înceapă în scurt timp.
Are peste 80 de ani și o memorie care nu poate să ierte. În 1949, Tecla Cemîrtan avea doar șapte ani când a fost ridicată de soldații sovietici și trimisă în Siberia, împreună cu familia. Tot drumul umilinței, în vagoane pentru marfă, au îndurat sete, foame și batjocură.
Un tânăr de 25 de ani, locuitor al Tiraspolului, și-a pierdut viața în urma unui accident cu un scuter acvatic. În timpul unei plimbări pe Nistru, vineri seara, în direcția localității Slobozia, acesta nu a observat un cablu metalic întins peste râu, în zona de traversare cu feribotul, și s-a accidentat mortal.
Poliția de Frontieră a înregistrat 34 de încălcări ale legislației în ultimele 24 de ore, printre care șase cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat și un caz de folosire a unui document fals.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a declarat la Conferința Politică Anuală a PAS, cu genericul „Uniți pentru Moldova Europeană”, că în cei patru ani de mandat formațiunea a reușit să aducă R. Moldova la „un nou nivel”, menționând pacea, libertatea și investițiile drept principalele realizări ale guvernării.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și președintele Consiliului European, António Costa au afirmat că R. Moldova este pregătită pentru deschiderea primului cluster (adică primele capitole) de negocieri privind aderarea la UE.
Uniunea Europeană este pregătită să apere R. Moldova de Rusia în toate modurile. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma Summitului R. Moldova – UE, desfășurat la Chișinău.
R. Moldova trebuie să fie pregătită pentru un scenariu în care Rusia va folosi regiunea transnistreană pentru a împiedica aderarea statului nostru la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele R. Moldova, Maia Sandu, în urma desfășurării Summitului R. Moldova – UE.
În următoarele trei zile, prețul benzinei cu cifra octanică 95 scade cu 15 bani, ajungând la 23,27 lei/litru.
Lucrările la „Linia Independenței” – proiectul strategic de interconectare electrică Vulcănești – Chișinău – vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an. O spune ministrul energiei, Dorin Junghietu, care dă asigurări că se lucrează fără întreruperi, indiferent de condițiile meteo, transmite IPN.
Întreprinderile mici și mijlocii din sectorul agroalimentar, care își desfășoară activitatea în mediul rural, au obținut granturi de până la 383 de mii de lei, acordate de Uniunea Europeană, pentru a-și moderniza procesele de producție.
Sistemul feroviar din R. Moldova va fi modernizat. Mai exact, este vorba despre un proiect realizat cu România, care are o valoare de 3,5 mln de euro.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat sâmbătă cel mai mare atac cu drone şi rachete desfăşurat de Rusia de la începutul războiului din Ucraina în urmă cu trei ani, relatează AFP, citată de Agerpres.
Pompierii se luptau sâmbătă cu un incendiu de vegetaţie pe insula grecească Evia din Marea Egee, a doua cea mai mare a Greciei, unde focul a cuprins pădurea şi a forţat evacuarea a două sate, relatează Reuters, preluată de News.ro.
Ucraina a lansat în noaptea de 5 iulie un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în Federația Rusă, avariind un depozit de muniții, aeronave și alte echipamente militare, a anunțat Statul Major ucrainean.
Preşedintele american Donald Trump a promulgat legea sa bugetară cu mare fast vineri, la Casa Albă, cu ocazia Zilei Independenţei SUA, în timpul unei ceremonii marcate de o paradă aeriană a bombardierelor stealth B-2, avioanele folosite în raidurile din Iran, scrie AFP.
Istoria spațiului românesc basarabean rămâne jucăria preferată a unor politicieni de la Chișinău care se uită mai des spre Kremlin decât spre propriul electorat. Ideologia moldovenismului și fantasma „Moldova Mare” au fost transformate într-o armă politică de către forțele pro-ruse din Republica Moldova.
Carta ONU prevede faptul că orice stat membru trebuie să respecte suveranitatea, independența și integritatea teritorială a oricărui alt stat membru. Dar nici o instituție internațională nu e chemată să și sancționeze, să pedepsească pe cei care încalcă această regulă.
Deși au trecut mai bine de trei decenii de la proclamarea independenței, Republica Moldova rămâne, în mare parte, prizoniera unei istorii neterminate. Ne zbatem într-o agonie cronică, ca într-o tranziție fără sfârșit, între un viitor european aflat undeva la orizont și un trecut imperial care refuză să moară.
Se împlinesc 85 de ani de la acea zi funestă de 28 iunie 1940, când Basarabia a fost aruncată din nou în hăul ocupației rusești. Sub masca cinică a „eliberării”, trupele sovietice au zdrobit brutal firul firesc al istoriei acestei provincii românești, smulgând-o, pentru a doua oară în mai puțin de un secol, din trupul națiunii căreia îi aparținea prin istorie, sânge și drept.
Persoane necunoscute au lansat în spațiul public un document fals, potrivit căruia președintele Maia Sandu a permis organelor de forță utilizarea armelor de foc împotriva protestatarilor. În acest sens, administrația prezidențială menționează că un asemenea document nu a fost niciodată semnat de șeful statului.
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță gruparea „ȘOR” a lansat un nou fals despre activitatea formațiunii. De această dată, membrii grupării criminale contactează cetățenii și îi invită la un meeting pro-UE la care ar urma să fie achitați bani.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Федеральная служба безопасности России распространила в понедельник, 14 апреля, сразу несколько сообщений о «завербованных агентах Киева» из Молдавии, которые якобы готовили диверсии на территории России. По данным ФСБ, речь идет о четырёх гражданах.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie a României, Silviu-Gabriel Barbu, a subliniat că costurile reale pentru obținerea cetățeniei române sunt doar cei 90 de lei românești pentru cardul de cetățeni, restul plăților sunt ilegale.
Președintele României, Nicușor Dan, a declarat miercuri, după întrevederea avută cu președintele SUA, Donald Trump, cu prilejul summitului NATO de la Haga, că parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite are un „potențial uriaș de dezvoltare”.
La Haga, în marja Summitului NATO, ministrul afacerilor externe al României, Oana Țoiu, a participat marți la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina, reafirmând sprijinul ferm al României pentru Ucraina, stabilitatea regiunii Mării Negre și consolidarea posturii aliate de apărare.
Din considerente de securitate, sistemul informațional „Alegeri”, care permite urmărirea în timp real a procesului de votare și centralizează rezultatele alegerilor, este găzduit pe platforma Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).
În cadrul unei reuniuni a Consiliului European, cei 27 de lideri ai UE și-au confirmat sprijinul ferm pentru decizia Republicii Moldova de a se alinia la Occident.
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, și-a exprimat speranța că inițiativa guvernamentală „Moldova Poate”, finanțată din bani publici, este planificată doar până la debutul perioadei electorale. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
În doar două luni, 818 cetățeni s-au înregistrat prealabil să voteze în străinătate la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cifra celor înscriși se referă doar la anul în curs, transmite IPN.