Peste 1400 de copii din toate raioanele R. Moldova au beneficiat de activități culturale și educative în capitală. Elevii au vizitat Muzeul Național de Istorie, Parlamentul Republicii Moldova și Președinția, precum și vizionarea unui film la cinematograf.
Turiștii, dar și amatorii de a explora atracțiile turistice din țară, pot fi asistați de aplicația EkoApp Moldova, care conține informații cu privire la obiective culturale, monumente istorice și zone naturale protejate.
În acest an, admiterea la universități se va face exclusiv în regim online. Pentru aceasta, candidați trebuie să dețină semnătură electronică sau mobile.
Consiliul raional din Ștefan Vodă solicită Guvernului și instituțiilor abilitate declararea stării de urgență pe teritoriul unității administrativ-teritoriale. Potrivit autorităților raionale, în urma secetei severe și a lipsei sistemelor funcționale de irigare, sectorul agricol din Ștefan Vodă a suferit pierderi economice semnificative în ultimii 10 ani.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a apreciat înalt faptul că statul nostru este primul din țările Parteneriatului Estic care a elaborat un Program national de specializare inteligentă a R. Moldova.
Președintele R. Moldova, Maia Sandu, a donat satului său natal premiul în valoare de 1,9 milioane de lei obținut în Germania.
Președintele României, Nicușor Dan, alături de cancelarul german, Friedrich Merz, au afirmat că vor oferi suport pentru ca R. Moldova, precum și Ucraina, să nu fie destabilizate de Rusia.
Platforma Demnitate și Adevăr a fost exclusă din componența Blocului „Împreună”.
Circa 120 de antreprenori începători au participat la cursul de instruire pentru start-up-eri. Acest lucru este organizat în premieră de Ministerul Finanțelor, cu suportul Uniunii Europene.
Centrala hidroelectrică de la Costești își va extinde capacitatea de producție a energiei prin construcția unui parc eolian și a unui parc fotovoltaic plutitor, însoțite de sisteme de stocare. Potrivit autorităților, investiția va contribui la diversificarea surselor energetice ale Moldovei și la consolidarea securității energetice a statului, transmite IPN.
Administația Porturilor Maritime SA „Constanța” (APM), controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor, cu 80% din capital, a depus ofertă angajantă de achiziție, în valoare de circa 62 milioane dolari, la licitația de vânzare a ICS Danube Logistics, operatorul Portului Giurgiulești din R. Moldova, la care acționar unic este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
На данный момент «Энергоком» приобрел 50% запасов газа, необходимых для 2025-2026 газового года. Об этом заявил министр энергетики Дорин Жунгиету, который подчеркнул, что закупочная цена «очень хорошая». Хотя министр подтвердил финансовые преимущества сделок, он не стал называть точных цифр, передает IPN.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat vineri telefonic cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Batalionul Azov, Detașamentul de Operațiuni Speciale al Gărzii Naționale Ucrainene anunță joi că a deschis recrutările pentru unitatea de apărare aeriană.
Președintele ceh Petr Pavel a semnat joi un amendament la codul penal al țării care incriminează promovarea ideologiei comuniste, plasând-o pe același picior cu propaganda nazistă.
Președintele american Donald Trump a anunțat pentru luni, 14 iulie, o declarație importantă vizând Rusia. Fără să dea detalii despre conținutul acesteia, el a confirmat aprobarea legii Lindsey Graham din Congres cu sancțiuni majore la adresa Rusiei și a tuturor celor care fac comerț cu Putin, deci aprovizionează financiar mașinăria de război împotriva Ucrainei.
Minoritatea ucraineană constituie, conform unor date, aproximativ 240.000 de etnici ucraineni în R.Moldova. Majoritatea acestora sunt concentrați în nordul Moldovei (raioanele Briceni, Ocnița) și în municipiul Bălți, iar în 130 de sate și orașe, ponderea lor este între 35% și 90%, fiind cel mai numeros grup etnic după majoritatea românească.
China a devenit un adevărat actor de securitate global, dar și, în mod specific, un actor de securitate european și în Orientul Mijlociu. Și asta provine din propriile implicări în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, din sprijinul masiv acordat Iranului, nemulțumit de absența Rusiei din sprijinul direct, și de la propriile acțiuni în Marea Roșie.
Republica Moldova se află astăzi la o răscruce istorică, iar alegerea între două direcții fundamentale va contura destinul statului pentru deceniile următoare. Pe de o parte, presiunea intensă din partea Rusiei pentru a reintegra Republica Moldova în sfera de influență devine tot mai evidentă.
Alegerile parlamentare din 28 septembrie sunt mai mult decât un simplu eveniment electoral în Republica Moldova. Ele sunt o veritabilă piatră de hotar, care va defini direcția geopolitică a Republicii Moldova prin aprofundarea parcursului european sau reculul spre sfera de influență a Moscovei.
La 13 iulie 1995, Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline a Consiliului Europei – principala organizație pan-europeană care veghează asupra respectării drepturilor fundamentale ale omului, a statului de drept și a democrației pluraliste.
După summitul UE, o întrebare revine tot mai des în discuțiile din spațiul public: Va adera vreodată Moldova la Uniunea Europeană? E o întrebare firească, scrie fostul ministru de Externe, Nicu Popescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Canalele de Telegram afiliate grupării criminale „ȘOR” și Kremlinului răspândesc un nou fals. De această dată, acestea susțin că mai mulți militari moldoveni ar fi fost uciși în Ucraina în urma unui atac al forțelor ruse. Contactați de reporterii Deschide.MD, reprezentanții Ministerului Apărării au respins categoric aceste informații.
Persoane necunoscute au lansat în spațiul public un document fals, potrivit căruia președintele Maia Sandu a permis organelor de forță utilizarea armelor de foc împotriva protestatarilor. În acest sens, administrația prezidențială menționează că un asemenea document nu a fost niciodată semnat de șeful statului.
Partidul Acțiune și Solidaritate anunță gruparea „ȘOR” a lansat un nou fals despre activitatea formațiunii. De această dată, membrii grupării criminale contactează cetățenii și îi invită la un meeting pro-UE la care ar urma să fie achitați bani.
Rețeaua de boți pro-Kremlin „Matrioșka” încearcă să provoace un conflict între președintele Maia Sandu și vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas.
Ministrul Apărării din România, Ionuț Moșteanu, a confirmat că România intenționează să achiziționeze sistemul de apărare aeriană Iron Dome, ca parte a unei strategii mai ample de consolidare a securității naționale, scrie Hotnews.RO.
Congresul extraordinar al PNL România l-a votat, sâmbătă, pe Ilie Bolojan în funcția de președinte al partidului.
Armata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România.
Ministerul Apărării de la București (MApN) a anunțat că Rusia a reluat atacurile cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România, motiv pentru care, în noaptea de marţi spre miercuri, două aeronave F-16 au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situaţiei aeriene, transmite News.ro.
Fostul primar de Boldurești, Nicanor Ciochină, cunoscut după ce ar fi lovit mortal cu mașina un copil, a fost eliminat din cursa electorală. O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de astăzi, 18 iulie.
Depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile parlamentare din 28 septembrie va avea loc în perioada 20 iulie – 19 august 2025.
Pentru votarea repetată din turul al doilea al alegerilorlocale din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, Comisia Electorală Centrală vatipări 2 888 de buletine de vot.
Comisia Electorală Centrală a luat act de decizia Curții Supreme de Justiție din 14 iulie, însă reiterează că votarea repetată pentru funcția de primar în comuna Boldurești, raionul Nisporeni, va avea loc duminică, 20 iulie, potrivit hotărârii sale din 7 iulie, care rămâne în vigoare, transmite IPN.